نشست علمی «پساتوافق و اقتصاد» ۴ آذر ۱۳۹۴ با همکاری انجمن جامعه شناسی ایران در دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران برگزار شد. در ادامه بخش هایی از سخنان دکتر راغفر در این نشست، ارائه می شود.
حسین راغفر در نشست «پساتوافق و اقتصاد» عنوان کرد: ما بیش از ۳۵ سال تحریم را تجربه کردهایم اما اکنون بحث تحریم هستهای به میان آمده و تحریمهای اخیر برای کشور فلج کننده بوده است. وی ضمن تاکید بر اینکه زمینههای تشکیل این تحریمها بسیار مهم است، گفت: عملکرد دولتهای نهم و دهم باعث شد تا آمریکا و غرب بتوانند به ائتلافی جهانی علیه ایران دست یابند. راغفر بیان کرد: این ائتلاف بنیادهای تولید را نابود کرد و همچنین وابستگی شدید به واردات و درآمدهای ارزی را رقم زد. وی عنوان کرد: تا قبل از دولتهای نهم و دهم واردات کشور ۱۲ میلیارد دلار بود که در آن زمان هم رقم بالایی به نظر میرسید اما در این دولتها با افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی مواجه شد.
این اقتصاددان با بیان اینکه در دولت دهم درآمد کشور به ۹۰ میلیارد دلار رسید، افزود: در این دوره ۸ ساله کشور ۵۶ درصد درآمدهای ارزی داشته که در این سالها بیسابقه بوده است. وی اظهار کرد: درآمدهای نفتی همواره دو مقوله رونق نسبی و ظاهری در اقتصاد کشور و فساد ملایم را به همراه داشته است. راغفر گفت: در دورههای نهم و دهم درآمدها به طرز بیسابقهای افزایش یافت و هیچگاه این حجم درآمد وارد کشور نشده بود اما نه تنها رونق به همراه نداشت بلکه قاعده ۱۰۰ ساله ایران را نقض کرد و با رکود هم مواجه شد. وی ادامه داد: همچنین این شرایط نه تنها فساد ملایم را به همراه نداشت بلکه شرایط فساد بیسابقهای را هم فراهم کرد.
راغفر با بیان اینکه ظرفیتهای داخلی به شدت در این مدت ضربه خورده بود و نیازمند واردات شده بودیم، افزود: این شرایط به همراه تحریمها به شدت اقتصاد را تحت تاثیر خود قرار داد. وی گفت: اثر بخشی تحریمها به خاطر فرصتهایی بود که دولتهای نهم و دهم ایجاد کردند. این اقتصاددان اظهار کرد: همه شواهد نشان میدهد که این شرایط یک برنامه بوده نه یک اتفاق و صرفاً یک اشتباه سیاسی و سعی در فروپاشی جمهوری اسلامی ایران آن هم نه از نوع اجتماعی بلکه بحث فروپاشی سیاسی را دنبال می کردند. وی با اشاره به اینکه بارها کشور را به آستانه جنگهایی کشاندند که معلوم نبود بتوان آن را کنترل کرد، گفت: شرایطی شبیه به شرایط روسیه که فکر نمیکردند بحران به این سرعت گسترده شود و خروج از آن عملاً امکانپذیر نباشد و در تلهای بیافتند که نابودی یک تمدن چند هزار ساله را شاهد باشیم.
راغفر تشریح کرد: هیچ کدام از گروههای داخلی و کشورهایی که درگیر این جنگ شدند باور نمیکردند این تلهای که در آن گیر کردند، اتفاق بیافتد. وی عنوان کرد: اکنون نزدیک به ۵ سال است که از این واقعه گذشته و بسیاری افراد از این جنگ صدمه دیدهاند و غرب هم که بازی را شروع کرد، نمیداند چطور آن را خاتمه دهد. راغفر بیان کرد: بارها بحرانهایی اینچنینی از سر کشور ما عبور کرده اما هیچ کفایتی از مسئولین کشور نمیبینیم، بخصوص دولتهای نهم و دهم به قدری بیکفایت بودند که کشور را دچار مشکل کرده و نابهسامانیهایی دیگر را شکل دادند. کتر حسین راغفر، اقتصاددان نیز در این نشست با طرح این سوال که پس از تحریم چه انتظاراتی میتوان از اقتصاد کشور داشت، افزود: در این دوران، انتظارات جدی در جامعه شکل گرفته است و تصور میشود که با فضایی متفاوت از دوران تحریم مواجه خواهند شد.
منبع: خبرگزاری آنا